jueves, 19 de noviembre de 2009

EL PA NO PROVOCA SOBRAPÈS EN ELS NENS


Un de cada cinc nens espanyols pateix sobrepès
• La guia ‘El pan en la alimentación saludable del niño’ fomenta el consum d'aquest aliment com a hàbit saludable

• Espanya és un dels països europeus on menys pa es menja per persona

EUROPA PRESS
MADRID
Un de cada cinc nens espanyols pateix sobrepès i el 15% té obesitat, segons han alertat avui experts en nutrició, amb motiu de la presentació de la guia El pan en la alimentación saludable del niño.

La guia ha estat realitzada per la campanya Pan cada día i per la Societat Espanyola de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició Pediàtrica (SEGHNP), amb l'objectiu de fomentar el consum d'aquest aliment com a hàbit saludable.

El pa no engreixa

Espanya és un dels països d'Europa on menys pa es menja per persona i any. En concret, cada espanyol en consumeix 51,8 quilos, una xifra molt allunyada dels 83 quilos d'Alemanya o dels 70 de França.

La nutricionista i dietista Clara González ha assenyalat que entre els motius hi ha una "injustificada" fama que aquest aliment engreixa, així com una substitució per altres aliments que, a més de no aportar cap benefici nutricional, són més calòrics i contenen més greix.

Substituït per pa de motllo i brioixeria

"En moltes ocasions se substitueix el pa pel de motllo, que conté més greix i més sucres, així com per brioixeria industrial, elaborada amb greixos saturats, cosa que deriva en problemes d'hipertensió i colesterol", ha explicat González. "No hi ha cap estudi que relacioni el consum de pa amb l'augment de pes", ha afegit.

El consell per a la població general és que es consumeixin entre 220 i 250 grams de pa al dia, que suposa una barra de pa. "Encara que sembli molt, no seria tant si es fessin cinc àpats al dia", ha destacat l'experta.

Entrepans per berenar

La guia pretén oferir als pares informació nutricional i recomanacions per promoure que els nens adquireixin uns hàbits dietètics saludables des dels primers anys.

Destaca la importància d'incloure una ració de pa a cada un dels àpats per aportar tots els nutrients necessaris per mantenir una dieta equilibrada. Una altra de les recomanacions que apareix a la guia és l'elaboració d'entrepans a l'hora del berenar, i proposa diferents idees, en lloc d'altres aliments industrials.

Propietats nutritives

Respecte a les propietats nutritives del pa, González ha explicat que es tracta d'una font d'hidrats de carboni, essencial per aportar energia per fer les activitats diàries. També ha assenyalat que el pa aporta vitamines del grup B, com la vitamina B1, que és essencial al cervell i el cor, així com minerals entre els quals destaquen el fòsfor, el magnesi, el calci, i el potassi.

ENLLAÇ
http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=662899&idseccio_PK=1021&h=

La meva opinió.
Jo crec que una bona dieta és important des de ben aviat, amb això vull dir que tindríem que continuar amb el mateix ritme de quan som petits, la fruita, la verdura, la carn el peix, els ous, els cereals, els làctics, etc..
Penso que es pot aprendre a menjar bé i a menjar una mica de tot, per poder prevenir el sobrepès infantil i el sobrepès quan ets adult. És important cuidar-se per no patir malalties relacionades amb el sobrepès.
Penso que el pa és un aliment molt saludable i més si és pa artesà, i no perquè sigui ric en hidrats de carboni vol dir que engreixa, sinó que ens dóna l’energia per rendir durant el dia.

2 comentarios:

  1. Estic d'acord amb tu. Crec que el pa no és un aliment que provoqui sobrepés, sinó el contrari és un aliment molt saludable i amb molts hidrats de carboni necessaris per tenir energia al llarg del dia.
    Crec que no és qüestió d'elimina aliments perquè creiem que provoquen sobrepés sinó seguir una dieta equilibrada i variada. D'aquesta manera evitariem els problemes de sobrepés i tindriem una millor qualitat de vida.

    ResponderEliminar
  2. parlant i parlant sobre aquest tema, estic totalment d'acord amb aquest article i em fa recordar a la meva infantesa, quanla meva mare sempre i cada dia em donava per ezmorzar pa amb alguna cosa com podia ser amb nocilla o pa amb tomàquet i fuet o algun altre tipus d'embotits. Igualment moltes nits d'estiu per sopar.
    trobo que això s'ha perdut moltíssim i ara la cosa més fàcil és endussar algun tipus de bolleria.Crec que estem amb una societat que mira massa el físic i que hi ha mite que el pa engreixa,però crec que és molt saludable i si es fa en moderació és bo!

    ResponderEliminar